søndag den 30. oktober 2011

bredbånd teknologier

Når det gælder betegnelsen bredbånd er her tale om en række teknologier, som alle på den ene eller anden måde skaber forbindelse til internettet. Vi vil her beskrive udviklingen i disse teknologier og vurdere bredbånd teknologiens evne til at imødekomme forbrugerne af bredbånd og deres behov/krav.

I takt med at nye og bedre teknologier bliver udviklet stiger  konkurrencen på bredbånd markedet, og udbyderene må tilrettelægge strategier alt efter hvilken teknologi de har valgt at satse på. Mange af de ældre teknologier er efterhånden ikke tilsvarende og bredbånd forbrugerens behov stiger, og det kræver øget båndbredde, så man kan benytte tjenester som video on demand, TV i den aller højeste opløsning også kaldet HDTV. Hver teknologi har sine fordele og ulemper i form af båndbredde, dækning, udvidelses omkostninger og sidst men ikke mindst pålidelighed. Under vores gennemgang vil vi opdele teknologierne i to grupper, fastnet teknologier og trådløs teknologier.

Bredbånd med fastnet teknologier
Gældende for alle disse teknologier er at de kræver en direkte forbindelse til din bolig rent fysisk. Mange af de ældre teknologier benytter allerede eksisterende netværk til internet forbindelsen.

Bredbånd gennem dit kabel TV:
Kabel TV netværket kan levere bi-direktionel overførsel af data, og det betyder at du kan modtage tv og bredbånd gennem det samme netværk uden det ene går ud over det andet. Genne coax-kablerne som benyttes kan man opnå en god båndbredde, der er dog begrænsninger i form af hvor mange brugere der benytter forbindelsen fra hovedcentralen, og hastigheden afhænger derfor af belastningen af systemet.

Bredbånd gennem dit telefonstik:
Det eksisterende kobber telefon netværk kan også bruges til bredbånd også kendt som DSL -teknologien (digital subscriber line).
Teknologien findes i froskellige varianter, hvor ADSL er mest brugt i Danmark, a'et står for asynkron, altså asynkrone upload og download hastigheder, f.eks 10 / 1 Mbit. Der findes en videre udvikling af teknologien som hedder VDSL ( very high bit rate DSL) hvor kobber netværket blive bedre udnyttet og man opnår højere hastigheder, men på grund af lav konkurrence er dette ikke rigtigt udnyttet før nyere teknologier som fiber internet er kommet på banen, da det er billigere at bruge VDSL end at udbygge et fiber netværk. VDSL har båndbredde nok til at klare video tjenester. Også ADSL2+ er en viderudvikling af det traditionelle ADSL og kan klare videotjenester.



Fiber bredbånd:
Fiber teknologien er for alvor på vej til Danmark , og med el-selskabernes fælles selskab Waoo er der i dag mulighed for fibernet hos mange danskere. Det har været en bekostelig affære at udvide fiber netværket, og det har været undervejs i mange år. Aligevel kan det fås til fornuftige priser, hvis man laver en sammenligning med andre bredbånd priser. Fordelen ved fiber er den enorme båndbredde som er mange gange større end man kan få med ADSL2+, hvilket giver gode download og upload hastigheder. Desuden har netværket en langt større rækkevidde, derfor er fiber i hele landet vejen frem, og der er ingen af de andre teknologier som kan konkurrerer. El- selskaberne har investeret massivt i denne teknologi til gengæld har de et netværk med næsten uendelig båndbredde, som som rækker til vores behov langt ude i fremtiden.

Bredbånd med trådløse teknilogier
Trådløse teknologier transporter data fra punkt til punkt vha. mikro bølger i forskellige frekvenser mellem 2,5 og 43 GHz. Man kan sige de trådløse teknologier kan indeles efter om de kræver "line of sight" (LOS) eller ej. Teknologier der ikke kræver LOS er selvfølgelig at foretrække da man kan opnå en bredere netværksdækning, og det er dem vi vil kigge på.

WiMax bredbånd:
Dette er den nyeste trådløse teknologi, og er en mobil trådløs forbindelse uden behov for LOS hvis man er inden for en hvis afstand, typisk 3-5 km. Man kan vælge mellem en indendørs og en udendørs installation, signallet bliver dog væsentligt svækket ved en indendørs installation, pga. bygningen tager en del af signallet. Der er dog store begrænsninger i båndbredden pga. den begrænset frekvens-zone, og man kan derfor tvivle på at Wimax nogensinde vil kunne levere en høj datahastighed. I Danmark er det Skyline der sælger Wimax.

1 kommentar:

  1. Rigtig god artikel som giver et godt overblik over de forskellige bredbånd teknologier. Jeg ville gerne have haft fibernet, men kan ikke få det ude på landet. Derfor overvejer jeg Wimax fra skyline. De har gode priser. Hvad synes du om det?

    SvarSlet